Περιγραφή

Αντικείμενο

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) και τα συστήματα αυτοματοποίησης παραγγελιών (Computerized Provider Order Entry – CPOE) υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο διεθνώς, τόσο από ασφαλιστικούς φορείς (π.χ. υπηρεσία ΗΔΙΚΑ), όσο και από οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας (π.χ. νοσοκομεία). Τα συστήματα αυτά αποσκοπούν κυρίως στη διευκόλυνση των επαγγελματιών υγείας για την καταγραφή και τεκμηρίωση των ιατρικών πράξεων προς τους φορείς ασφάλισης υγείας, οι οποίοι με τη σειρά τους διαχειρίζονται την ιατροφαρμακευτική δαπάνη.

Σε κλινικό επίπεδο, προκλήσεις όπως η τεκμηριωμένη φροντίδα υγείας (evidence-based medicine), η αξιοποίηση των real world (big) data της υγείας στα πλαίσια του real world evidence (RWE), οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων κ.ά. αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, η ενσωμάτωση λειτουργιών στήριξης της ιατρικής απόφασης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή στα CPOE, έχει επισημανθεί ως ένα σημαντικό ζητούμενο από τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Η διαχείριση και ο έλεγχος της πληροφορίας μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη της κλινικής και διοικητικής διακυβέρνησης σε ένα σύνθετο και πολύπλοκο σύστημα.

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση, αξιολόγηση και διάδοση μιας πλατφόρμας υποστήριξης λήψης κλινικής απόφασης (Clinical Decision Support System – CDSS) για αποδοτικότερη, ασφαλέστερη, προτυποποιημένη και οικονομικότερη ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αρχικά σε εθνικό και μελλοντικά σε διεθνές επίπεδο.

Τελικοί χρήστες της πλατφόρμας συνταγογράφησης είναι πάροχοι υπηρεσιών υγείας σε όλες τις βαθμίδες, από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έως τα τριτοβάθμια πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τις ειδικές μονάδες, καθώς και το σύνολο των νοσηλευτικών φορέων/υπηρεσιών και των επαγγελματιών υγείας που κάνουν χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στη διασύνδεση με υπάρχοντα CPOE και διαδικτυακές εφαρμογές.

Η επαλήθευση και αξιολόγηση της πλατφόρμας σε πραγματικές συνθήκες, θα γίνει στα νοσοκομεία της ομάδας έργου τα οποία διαθέτουν διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα. Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια χρήσης αναφορικά με τις κατηγορίες φαρμάκων, όπως ενδεικτικά: χρονίων παθήσεων (π.χ. δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης), υψηλού κόστους (π.χ. για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα), ψυχιατρικών παθήσεων (π.χ. Κατάθλιψη, σχιζοφρένεια), κ.ά.

Στόχοι

Το έργο αποτελεί αρωγό στην αύξηση επιπέδου ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, της παραγωγικότητας και της ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, στόχοι του έργου είναι:

  • Η επιτάχυνση της διαδικασίας ορθολογικού προσδιορισμού της φαρμακευτικής αγωγής, και η αύξηση της παραγωγικότητας, μέσω χρήσιμων υποδείξεων και συστάσεων με βάση το ιστορικό ενεργών συνοδών νοσημάτων
  • Η μείωση των λαθών, και κατά συνέπεια η ασφαλέστερη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, συστηματοποιώντας τον έλεγχο ενδείξεων, αντενδείξεων και αλληλεπιδράσεων συγχορήγησης
  • Η επαναχρησιμοποίηση, προτυποποίηση και μελλοντική αξιοποίηση των υπηρεσιών, μέσω της διαλειτουργικότητας που προσδίδουν τα διασυνδεδεμένα δεδομένα, ο σημασιολογικός ιστός και οι εννοιολογικές δομές (οντολογίες, κανόνες).
  • Ο εμπλουτισμός της πληροφορίας που γίνεται διαθέσιμη, π.χ. μέσω έξυπνης και αυτοματοποιημένης επεξεργασίας της βιβλιογραφίας σε επίπεδο σημασιολογικού νοήματος, εκμαιεύοντας επιπλέον γνώση
  • Η αξιολόγηση της αποδοχής της πλατφόρμας από τους χρήστες, ως προς τη φιλικότητα και τη διαισθητικότητα των διεπαφών χρήστη, αλλά και την απόδοση και την καταλληλότητά της μέσω πιλοτικών δοκιμών σε τρία διαφορετικά πραγματικά κλινικά περιβάλλοντα και τρία σενάρια χρήσης
  • Η διάδοση και εμπορευματοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω ενσωμάτωσης σε εθνικές πύλες και στην ήδη επιτυχημένη υπηρεσία galinos.gr

Χρηματοδότηση

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014 -2020).

Τίτλος έργου: PrescIT: Έξυπνη, Προσωποποιημένη και Διαλειτουργική Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Έναρξη: 28/07/2020
Διάρκεια: 30 μήνες

Μετάβαση στο περιεχόμενο